Tudi maserji potrebujemo masažo

Kolikokrat svojim strankam ponavljam stavek, : ” …za dober rezultat je potrebno prihajati redno…”

Ne glede na storitev v kozmetiki ali masažah ali kakšni drugi storitvi, ki sodi v skupino Wellness – dobro počutje velja, da edino redni obiski prinašajo želene rezultate.

Moji delavni dnevi so dolgi in naporni, fizično naporni.

In sem se odločila, da obiščem masažni salon, kjer izvajajo tajsko tradicionalno masažo…

Vsi, ki obiskujete masažne salone verjetno veste, da je to ena od najmočnejših masažnih tehnik.

Glede na stanje mojih otrdelih mišic, je bila tudi masaža precej trda in boleča. Ves čas masaže mi je po glavi hodila ena sama misel….”Urša, bolje bi bilo, če bi si danes izbrala nekaj bolj nežnega…” Čeprav dobro vem, da je stanje mišic po masaži bistveno boljše, gibljivost večja in masaža nebi bila boleča, če bi bila bolj redna, pa vendar. Tukaj se začne polemika med sogovorniki, prijatelji. Kaj je dobro, kaj je bolj prav, komu kaj ustreza in komu ne.

Sama sem velik ljubitelj masaž in ne prisegam samo na eno vrsto masaže. Resnično imam rada vse, le da je opravljena temeljito in strokovno. H strokovno opravljeni storitvi sodi tudi primeren sprejem in zaključek storitve. Ne maram storitev, kjer sem samo “številka” na bančnem računu…

Potrebno je prepoznati vrsto masaže in njen namen. Nato sledi želja in potreba posameznika. Poznavanje svojega telesa, njegovih potreb, pred vsem omejitev telesa.

Kadar sem fizično utrujena, kar pomeni, da me bolijo mišice, zaradi dela ali športa, takrat izbiram med “močnejšimi masažami”. Vendar mora biti ob taki izbiri, tudi priprava na masažo ustrezna. Sama grem pred tem rada najprej v savno. Seveda ni vedno nujno obiskati savno, so tudi masažne tehnike in kombinacije tehnik, ki mišice pred močnejšimi prijemi dobro ogrejejo. In to je predpogoj, da bo tudi močnejša masažna tehnika, prijetna izkušnja.

So dnevi, ko si enostavno želim samo sprostitve, da “odplavam” v en drug svet. Da lahko pustim skrbi pred vrati salona in da nekdo drug namesto mene ustavi svet, vsaj za eno uro. No takrat pridejo na vrsto masažne tehnike, ki jim nekateri pravijo “samo božanje…”

Na žalost pa se tukaj meče dve pomembni stvari v isti koš in sicer:

  1. masažna tehnika ki je nežnejša, pa vendar prijetna in učinkovita in opravljena strokovno
  2. masaža, ki je opravljena površno

To dvoje vsekakor ni isto. Na primer, ena najbolj nežnih tehnik je ročna limfna drenaža, in če je opravljena pravilno in temeljito so njeni učinki še kako pozitivni in prijetni.

Ali pa klasična masaža, tudi zelo razširjena ponudba v vseh svojih različicah, saj jo vsak maser izvaja po določenih zakonitostih, pa vseeno na svojstven način.

Klasična masaža je lahko globoko sproščujoča. Mišice so dobro pregnetene in po končani masaži imamo res občutek, kot da smo se dobro naspali.

Če pa je ta ista masaža opravljena površno in nestrokovno, kar pomeni, da me “mažejo” z oljem, ne poznajo strukture mišice ali pa še huje, spuščajo dele telesa, krajšajo storitev. Ali pa, da sem ne prostovoljen poslušalec osebnih težav maserja, ki me masira. No taka masaže me ne samo razočara, ujezi me, in doseže ravno obraten učinek kot sem si želela. In zdaj naj to še plačam?

Sedaj si skušam predstavljati človeka, ki ne pozna masaž. Se morda prvič srečuje z masažo in naleti na maserja, ki dela vse te zgoraj naštete napake. Dobil je popolnoma napačno informacijo o tem, kaj masaža sploh je.

Maserji smo dolžni stranki razložiti potek masaže, dolžni smo pravilno svetovati in se na tak način zahvaliti stranki, ki nam je izkazala zaupanje ter legla na našo masažno mizo.

in zato še enkrat…:” vse kar počneš v življenju, delaj s srcem in strastjo.”